Najlepšie domáce judáše, mazanec a svieža vajíčková nátierka
Veľká noc nie je len o výzdobe, ale aj o vôni čerstvo upečeného pečiva, rodinnej pohode a chutiach, ktoré sa dedia z generácie na generáciu.
Hľadáte inšpiráciu na Veľkú noc? Pripravili sme pre vás 3 overené veľkonočné recepty, ktoré krásne voňajú, skvele chutia – a navyše urobia radosť celej rodine.
Domáce judáše – tradičné veľkonočné pečivo s medom
Recept na domáce judáše, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Symbolizujú povraz, na ktorom sa obesil Judáš, ale dnes sú symbolom hojnosti a príchodu jari.
Ingrediencie na cca 50 kusov:
- 1 kg polohrubej múky
- 350 ml mlieka (prípadne viac, keď bude treba)
- 100 g kryštálového cukru
- 120 g masla
- 2 žĺtky
- 1 kocka droždia
- štipka soli
- vajce a tekutý med na potretie
Postup:
-
Nechajte vzísť kvások z malého množstva mlieka, lyžičky cukru a rozdrobeného droždia a potom ho pridajte do preosiatej múky, cukru a štipky soli.
-
Žĺtky vymiešame do peny a so zmäknutým maslom pridáme k múke a kvásku. Podľa potreby doplníme vlažným mliekom a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem – cca 1 hodinu.
-
Začneme tvarovať. Stočíme ich do špirálok (typický tvar judášov), alebo do písmena S, uzlov, kuriatok.
-
Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie a necháme ešte mierne vykysnúť.
-
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre pri 190 °C dozlatista – cca 15–20 minút.
-
Ešte teplé potrite medom – vďaka tomu budú krásne vláčne a voňavé.
TIP: Judáše sa tradične podávajú na Zelený štvrtok – mali by priniesť zdravie a ochranu počas celého roka.
Tradičný veľkonočný mazanec – vláčny a voňavý
Recept na mazanec ako od babičky – maslový, s hrozienkami a mandľami. Nechýba v žiadnej veľkonočnej domácnosti.
Ingrediencie na 1 väčší alebo 2 menšie kusy:
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 200 ml mlieka (prípadne viac, keď bude treba)
- 120 g kryštálového cukru
- 150 g zmäknutého masla
- 3 žĺtky
- 1 kocka droždia
- štipka soli
- 50 g hrozienok
- 50 g mandlí
- 50 ml rumu
- 1/2 lyžičky anízu
- vajce na potretie
Postup:
-
Najprv pripravíme kvások (100 ml vlažného mlieka, droždie, cukor) a necháme vzísť cca 15 minút. Hrozienka namočíme do rumu.
-
Pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme hladké cesto (prípadne upravíme múkou/mliekom).
-
Vmiešame hrozienka a necháme kysnúť cca 1 hodinu.
-
Vytvarujeme 1 väčší alebo 2 menšie mazance a dáme ich na plech s papierom na pečenie. Necháme ešte trochu vykysnúť.
-
Navrchu narežeme krížik, potrieme vajíčkom s mliekom, posypeme mandľami a pečieme pri 180 °C asi 35 minút.
TIP: Mazanec vydrží vláčny aj niekoľko dní. Skvele chutí s maslom, džemom alebo len tak.
Rýchla vajíčková nátierka s pažítkou – ideálna po oblievačke
Čo s vajíčkami, ktoré zostanú po sviatkoch? Toto je klasická a obľúbená vajíčková nátierka – rýchla, jednoduchá a chutná.
Ingrediencie:
- 5 ks vajec
- 1 nátierkové maslo
- 1 nadrobno nasekaná cibuľa alebo šalotka (nemusí byť)
- 2 lyžičky masla
- 2 lyžičky plnotučnej horčice
- prípadne trochu žervé
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
-
Vajcia nastrúhajte alebo rozpučte najemno.
-
Pridajte ostatné suroviny.
-
Dobre premiešajte a podávajte na čerstvom pečive, posypané čerstvou pažítkou.
TIP: Namiesto cibule môžete použiť jemne nasekané sterilizované uhorky.
Chcete, aby vaše Veľkonoce boli naozaj kúzelné?
Keď sa pustíte do pečenia podľa niektorého z našich receptov, doprajte si k tomu aj malú radosť – napríklad niečo dobré pod zub z našej ponuky kávy, čajov a iných dobrôt, alebo si zapáľte prírodnú sviečku, ktorá rozžiari vašu kuchyňu aj deň. Veď už naše staré mamy vedeli, že voňavý dom a dobre vykysnuté cesto robia z Veľkej noci niečo výnimočné.
Pozrite si aj rozprávanie o veľkonočných tradíciách a zvykoch na našom blogu.