Domáci tekvicový chlebík je obľúbeným jesenným receptom plným škorice a množstva tekvicovej chuti. Tento mimoriadne vlhký a na prípravu jednoduchý recept je mimoriadne obľúbený, pretože nepotrebujete ani mixér! Dni mdlého tekvicového chlebíka sú už za nami.
S blížiacou sa jeseňou zrazu cítim potrebu pripraviť každý recept na rýchly chlebík pod slnkom. Najobľúbenejšie sú samozrejme banánový, jablkový so škoricou a tento oranžový: NAJLEPŠÍ tekvicový chlebík, aký som kedy jedla. Tento recept na tekvicový chlebík je obľúbený, pretože každý kúsok je neuveriteľne vlhký a postup je veľmi jednoduchý. Žiadne suché omrvinky! Je tiež plný tekvice a tekvicového korenia. Hovorím vám... je naozaj dobrý.
Recept je naozaj dokonalý a po množstve prepadnutých, rozmočených chlebíkov bez chuti je toto víťaz!
Suroviny a prečo ich potrebujeme:
* Tekvica: Tekvica je v tomto recepte veľmi dôležitá, pretože dodáva nielen chuť, ale aj vlhkosť. Jednoducho odmerajte domáce tekvicové pyré a potom pomocou papierovej utierky vytlačte časť vlhkosti.
* Olej: Dodáva neuveriteľnú vlhkosť a odľahčuje. Najlepší je rastlinný olej, ale namiesto neho môžete použiť roztopený kokosový olej.
* Obľúbené jesenné korenie: škorica, muškátový oriešok, zázvor, klinčeky... Tieto 4 koreniny dokonale dopĺňajú tekvicovú chuť.
* Pomarančová šťava: Viem, že pomarančová šťava sa tu zdá byť divná, ale nebuďte nervózni. Tento chlebík NEBUDE chutiť po pomarančoch. Pomarančovú šťavu používame len preto, lebo trochu tekutiny zabráni tomu, aby chlieb chutil príliš husto. Ak nemáte pomarančový džús, funguje aj mlieko, ale jemná pomarančová chuť pôsobí v tomto chlebe ako kúzlo. Jednoducho to funguje.
* Čokoládové lupienky: Tekvica a čokoláda je vždy dobrý nápad: Ak ste však milovníci čokolády, môžete si vybrať.
ZLOŽENIE:
- 1 a 3/4 šálky (219 g) hladkej múky
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 čajovej lyžičky mletého zázvoru
- 3/4 čajovej lyžičky soli
- 2 veľké vajcia pri izbovej teplote
- 1/2 šálky (100 g) kryštálového cukru
- 3/4 šálky (150 g) svetlého alebo tmavého hnedého cukru
- 1 a 1/2 šálky (340 g) tekvicového pyré
- 1/2 šálky (120 ml) rastlinného oleja, repkového oleja alebo rozpusteného kokosového oleja
- 1/4 šálky (60 ml) pomarančovej šťavy
- 2/3 šálky (120 g) čokoládových lupienkov
INŠTRUKCIE:
1) Stojan v rúre nastavte do spodnej tretiny a rúru predhrejte na 177 °C. Zníženie stojana zabráni príliš rýchlemu zhnednutiu vrchnej časti chleba. Kovovú formu na chlebík vymastite a odložte bokom.
2) Vo veľkej mise zmiešajte múku, sódu bikarbónu, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky, zázvor a soľ. Odstavte bokom. V stredne veľkej miske spolu vyšľahajte vajcia, kryštálový cukor a hnedý cukor. Pridajte tekvicu, olej a pomarančovú šťavu. Tieto mokré prísady vlejte do suchých a jemne premiešajte gumovou stierkou alebo drevenou lyžicou. Vytvorí sa niekoľko hrudiek. Nepreháňajte to s miešaním a jemne vmiešajte čokoládové lupienky, ak ich chcete pridať.
3) Cesto nalejte do pripravenej formy. Pečte 60-65 minút, pričom v polovici pečenia chlieb voľne prikryte alobalom, aby príliš nezhnedol. Chlieb je hotový, keď špajľa zapichnutá do stredu vyjde čistá a zostane len niekoľko malých vlhkých omrviniek. To môže byť pred alebo po 60-65 minútach v závislosti od vašej rúry, takže začnite kontrolovať každých 5 minút približne po 55 minútach.
4) Pred vybratím a krájaním nechajte chlieb úplne vychladnúť na mriežke.
5) Zvyšky tekvicového chlebíka prikryte a skladujte pri izbovej teplote 3 - 4 dni alebo v chladničke až týždeň.
Tip: Upečený tekvicový chlebík môžete zmraziť až na 3 mesiace. Pred podávaním ho nechajte cez noc rozmraziť v chladničke a potom ho uveďte do izbovej teploty.
Ak si chcete vychutnať tekvicový chlebík bez pečenia, odporúčam túto úžasnú sviečku od spoločnosti Village Candle s vôňou Pumpkin Bread.
Recept je z tejto stránky https://sallysbakingaddiction.com/